BIBLIOTECA CENTRAL UNIVERSITARĂ, CLUJ

  • 2010

Aspecte prioritare urmărite:
A – integrare în sit cu respectarea cerințelor funcționale și urbanistice
Forma circulară reușește cel mai bine să se “strecoare” printre toate impunerile urbanistice și ,mai mult, asigură cea mai bună iluminare spre toate punctele cardinale și realizează cea mai redusă umbrire a clădirilor învecinate. Această formă este cea mai puțin agresivă și generează relații optime de vecinătate pe toate cele patru laturi.

B – Zona de lectură / depozitare să satisfacă cerințe estetice și funcționale la nivel contemporan.

Având în vedere tendința cărților electronice de a acapara cititorul, am considerat că zona de lectură trebuie să aibă un impact inovator asupra cititorului pentru a reuși să-l atragă. Pentru aceasta trebuie să-i confere confort fizic și psihic . Astfel că, având în vedere considerentele urbanistice: retrageri, înălțime, POT, CUT, coroborate cu datele de temă și funcțiuni) am căutat să acordăm prioritate absolută zonei de lectură – depozitare și funcțiunilor complementare foyer, sală conferințe. Din acesta analiză am considerat că prin amplasarea funcțiunilor (legătorie, foto, multiplicare) în subsol, limitarea numărului de locuri de parcare la 20 și amplasarea spațiilor tehnice cu acces din piațetă interioară se câștigă mult spațiu în favoarea utilizatorului final, cu efect pozitiv în atragerea acestuia într-un spațiu versatil cu jocuri de supante care facilitează și o iluminare confortabilă.

Din punct de vedere structural am căutat să avem deschideri cât mai mici pentru a nu afecta înălțimea de nivel putând astfel să amplasăm tubulaturi de ventilație în condiții optime .

Am căutat să retragem stâlpii de la fațadă astfel că am obținut un perete cortină liber, fară elemente structurale care să afecteze însorirea sau care să genereze umbre nedorite, astfel că lumina naturală va fi controlată de sistemul de briessoleil-uri orientabile, ducând astfel la economia de energie în exploatare. Aceste lamele verticale, ca niște cărți în rafturi, vor anima fațada în funcție de pozițiile soarelui pe parcursul zilei.