Designul clădirii este inspirat de unul dintre cele mai importante fenomene tectonice naturale: mișcarea plăcilor. Ne-am dorit să exprimăm forțele excepționale care ies din aceste interacțiuni, prin crearea unui obiect arhitectural iconic, care are o formă foarte potrivită pentru funcția pe care o găzduiește.
La intrarea în Centrul de Prevenire și Educare a Dezastrelor s-ar putea crede că Pământul se deschide pentru a dezvălui vizitatorului toate secretele sale.
Clădirea este „camuflata” sub un covor de iarbă verde și are o amprentă de mediu foarte mică, fiind, în același timp, un reper vizual puternic. Acest tip de abordare, împreună cu cele mai noi evoluții în producția de energie durabilă nu poate duce decât la o dezvoltare durabilă a mediului.
Centrul încearcă să inverseze starea actuală de fapt, să „cucerească” asfaltul existent, emulând starea originală, naturală, a terenului de sub acesta. Din depărtare, Centrul pare o formă tectonă naturală, iar din apropiere are aspectul unui parc urban verde, un deal care poate fi urcat pe jos.
Clădire
La intrarea în clădire trebuie să treci peste un „șanț”, umplut cu apă – unul dintre elementele primordiale, simbolizând ieșirea din lumea mondenă și intrarea în spațiul forțelor imense – Pământul.
Centrul prinde contur de ambele părți ale „rupturii” – un atrium care împarte clădirea în două, fiind în același timp spațiul care o coagulează în ansamblu.
Din atrium se poate accesa direct aproape toate spațiile importante: sala de expoziții (situată în mijlocul clădirii), sălile de antrenament, educație și simulare, biblioteca și cantina. La parter mai sunt situate adapostul, serviciile cladirii, dulapul si toaleta.
Etajul al doilea găzduiește un planetariu, amplasat direct deasupra sălii centrale de expoziție, o sală de conferințe, trei săli de instruire pentru seminarii și câteva săli de antrenament, experimente, jocuri și expoziții 4D, toate interconectate cu un foaier. Cele două laturi ale celui de-al doilea etaj, în timp ce sunt împărțite în două de „fisura” sunt interconectate cu un pasaj suspendat.
Etajul mai mic, al treilea, găzduiește zona administrativă, cu toate anexele acesteia.
Deși este un instrument important pentru educarea oamenilor, Centrul de Prevenire și Educare a Dezastrelor din Istanbul se străduiește să devină o clădire cu adevărat exemplară din punct de vedere arhitectural și ecologic.