BIBLIOTECA NAȚIONALĂ – LIUBLIANA

  • 2012

Conceptul a fost construit pe două argumente principale:

Execuția unei mici piețe reprezentative pe conjuncția străzilor Zlovenska și Soiova pentru odihnă, așteptare și relaxare. În același timp, apare o legătură funcțională puternică între oraș și bibliotecă, în special cele două artere Slovenska și Zoisova cu Askerceva leagă funcții importante ale orașului.

Din această mică piață pornește accesul principal către clădirea NUKKII, precum și către poteca pietonală care ajunge la Piața Revoluției Franceze.

Aranjarea funcțiilor în funcție de configurația „cardo” și „decumanus”.

Funcțiile bibliotecii gravitează în jurul celor două axe C și D transformate într-un atrium reprezentativ, astfel încât atriumul devine un spațiu polivalent, făcând legătura între cele trei blocuri și luminându-le.

Ne-am gândit că este necesar să păstrăm zona cu ruinele liberă de funcții, cu excepția cafenelei și a clubului, astfel am organizat zona de acces la primul etaj situat la +250 benchmark.

Principalele circulații verticale de capăt orizontale între cele trei blocuri se realizează pe planurile „cardo” și „decumanus”.

Am creat o imagine iconică care ar putea fi ușor de recunoscut, astfel încât să devină un punct de viziune în oraș. De fapt, linia fațadei principale poate fi folosită ca logo ușor de recunoscut.

Pentru economisirea energiei, am limitat atriumul la trei niveluri. Ferestrele vor avea un sistem de jaluzele integrate în panoul pe bază de PVC, fiind activate centralizat pe baza radiației solare.

Pentru clădirea stocului suprafața vitraliului a fost menținută la minimum pentru economisirea energiei, iar vitraliile au fost așezate pe placă de cupru sau corten perforat ca cel din imaginile de mai jos.

Din punct de vedere structural, clădirea este compusă din trei blocuri pe structura de beton armat cu planșee BubbleDeck conectate prin zone „cardo” și „decumanus” cu planșee metalice.